Tatlıdan sonra süt ve ayran için çürük riskini azaltın

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 30 Kasım 2007 22:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Meyve suları, kek, kurabiye, şekerleme, sütlü tatlılar, sert kıvamlı şekerler, karamel, gofret, çikolata, muz gibi yiyecekler dişlerde çürük oluşma riskini artırıyor. İdeali, bunları yedikten sonra hemen dişleri fırçalamak. Ancak fırçalama olanağınız yoksa tatlı yedikten sonra süt, ayran içmek, peynir yemek şekerin ve ortaya çıkan asidin zararlı etkilerini önleyerek çürük riskini azaltıyor. Süt, ayran ve peynirin tüketilmesi sayesinde, ağız ortamındaki tükürük içerdiği kalsiyum, flor ve fosforla çürüğe karşı doğal bir savunma sağlıyor. Öğünlerden sonra ve ara öğünlerde sakız çiğnemek de çürük riskini azaltabilir.

ŞEKER ÇÜRÜK NEDENİDİR

Fast-food gıdalar da diş ve çevre dokulara uzun süre yapışarak tutunabilir şeker ve şeker zengini gıdalardır. Şekerden zengin besinler, asit ortam oluşmasına ve bakterilerin diş dokularının bozulmasına neden olur. Fazla miktarda ve şeker ağırlıklı beslenme alışkanlığının, şişmanlığın yanı sıra diş çürüğüne de yol açtığını unutmamak gerekir. Çocuklar yüksek karbonhidratlı gıda ve içeceklerden, öğün arasında yedikleri bisküvi, kraker, cips gibi yiyeceklerden uzak tutulmalıdır.

Sağlıklı dişler, sağlıklı bir bedenin anahtarı kabul ediliyor. Herkes doğuştan böyle dişlere sahip olamasa da günümüzde estetik ve sağlık amaçlı tedavi seçenekleri bulunuyor.

Diş estetiği, sağlık koşulları zorunlu kılmasa da önem verilmesi gereken bir konu. Çünkü sağlıklı ve güzel dişlere sahip insanlar çevrelerine olumlu enerji verirler ve kendilerini daha iyi hissederler. Ancak halkımız diş sağlığına ve hijyenine fazla önem vermiyor. Oysa ister diş sağlığı için olsun, ister estetik için olsun mutlaka uzmana başvurmak gerekiyor. Diş estetiği; dişlerin sağlıklı, güzel ve düzgün görünmesi için uygulanan bir dizi teknik işlemlere denilir. En kolay ve rahat uygulanabilmesi açısından tercih edilen yöntem ise diş beyazlatma. Beyazlatma işlemi sarı, kahverengi, gri dişlerin beyazlatılması amacıyla yapılır ve bu yöntem her yaş grubuna uygulanabilir.

UYGUN İŞLEM YAPILMALIDIR

Ancak gri dişlerin beyazlatılması kahveringi ve sarılara göre daha uzun sürebiliyor. Uygun vakaya uygun işlemin yapılması çok önemlidir. Beyazlatma, diş etleri çok çekilmiş, kökleri açığa çıkmış vakalarda uygulanmıyor. Ağız hijyeni kötü ve diş eti, diş problemi bulunan, diş minesinde bozukluk olanlarda önce bu sorunlar giderilmelidir. Ayrıca adhesive (bonding) yöntemi de çürüklerin dişlerde neden olduğu şekil bozukluklarını gidermek için uygulanan bir başka yöntemdir. Bu yöntemde ise dişlerin üzerine bazı ilaveler yapılıyor. Küçük dişler büyütülüp, kırılan bölümler de tamamlanıyor. Özelliklikle de diş eti fazla görülenlerde uygulanıyor.

KEMİK MİKTARI ÖNEMLİ

Medicana Diş'ten Doktor Nazan Bozkurt, diğer bir uygulama olarak laminat veneer ve implant yöntemini öneriyor. Renkleşme veya minenin zarara uğraması durumunda laminat yöntemi uygulamak çok yararlı oluyor. İmplant ise diş eksikliğinde, az sayıda kalmış doğal dişlere, destek olmak amacıyla, gerekse arkası dişsiz ağızlarda ve hiç dişi olmayan vakalarda kullanılıyor. Uygulanacak bu yöntemde en önemli şart ise kemik miktarının yeterli olmasıdır. Eğer yeterli kemik yoksa, kemik ilavesi yapılarak implant için yeterli kemik desteği sağlanır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber